Arama

Erasmus Polonya Seyahat

Polonya D Tipi Vize İşlemleri

Paylaş

Polonya’da eğitim, uzun süreli gezi ya da çalışma planlarınız varsa, Polonya D Tipi uzun süreli ikamet vize alma süreci hakkında bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz. Polonya D tipi vize nasıl alınır? Polonya D tipi vize için gerekli belgeler neler? gibi sorularınız varsa, cevapları burada.

“D” tipi Uzun Süreli İkamet Polonya Vizesi nedir? Polonya D Tipi vize nedir?

Vize geçerlilik süresi dahilinde Polonya’ya bir veya sayısız giriş yapmak suretiyle ve vize geçerlilik süresi itibariyle 12 ay içinde kullanılmak üzere toplamda en fazla 365 gün kalış hakkı verir. Vizeniz çıkmadığı takdirde alınan ücret iade edilmez. Vizenin geçerlilik süresi ve kalış süresi hususundaki nihai kararı Konsolos almaktadır. Polonya’ya giriş yapacak yabancıların, hudut polisince mühür uygulanabilecek geçerli seyahat belgesine ve bu belge üzerinde geçerli vizeye sahip olmaları gerekir. Geçerli Polonya vizesinin, yabancının iptal edilmiş pasaportunda bulunması veya yabancının geçerli Polonya vizesinin yer aldığı geçerli pasaportunda mühür uygulanacak yer bulunmaması gibi durumlarda, ikinci (yeni) bir pasaporta sahip olunması Polonya’ya giriş hakkı vermez.

Polonya D Tipi vize ücreti ne kadar?

Harç tutarı: 71 ABD Doları

Dikkat: Vize harcın tamamı ABD Doları olarak müracaat esnasında alınmaktadır.

Vize harcı muafiyeti ve indirimler (26 Ağustos 2013 tarihi itibarı ile geçerlidir):

Polonya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’nın 23.04.2013 tarihli, Konsolosluk Harçları hakkındaki Yönetmeliği’nin 18. madde, 1. fıkrası uyarınca:

  • D tipi Ululsal vize için AB vatandaşlarının vize harcından muaf olan aile mensupları ise:
  • eş,
  • 21 yaş altı veya kendisinin ya da eşinin bakmakla yükümlü oldukları çocukları,
  • kendisinin veya eşinin bakmakla yükümlü oldukları anne ve babasıdır.
  • Ayrıca, Polonya Cumhuriyeti vatandaşının yukarıdaki bahis konusu aile mensupları, reddedilen vize müracaatını tekrar değerlendirme harcından da muaftır.

Başvuru sahibinin şahsen başvuruda bulunması gerekir. Aynı şekilde çocukların da şahsen hazır bulunmaları gerekir.

Reşit olmayanların (18 yaşına kadar) başvurusunu ebeveynlerinden biri veya vasi yapar.

Vizeye ilişkin Topluluk Yasasını (Vize Yasası) oluşturan Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Topluluğu Konseyi’nin 13 Temmuz 2009 tarih ve 810/2009 sayılı Tüzüğünün 23 maddesi ile ilgili olarak ve yabancılar yasasının 5. maddesinin 2. fıkrası uyarınca, Schengen vizesi almak üzere başvurunun planlanan seyahat tarihinden en az 15 gün önce yapılması gerekir.

Polonya D Tipi Vize Pasaport Özellikleri

Pasaport ve ilk sayfasının fotokopisi. Pasaportun imzalı ve vize bitiş tarihi itibariyle en az 3 ay geçerli olması gerekir. Pasaport 10 yıldan eski olamaz. Vize için ayrılmış en az 2 boş sayfanın olması gerekir. Pasaportlar plastik, deri vs. gibi ilave kılıfsız kabul edilmektedir. Başvuru sahininin başka pasaportu/ları varsa onların da (asıl ve fotokopi olarak) başvuruya eklenmesi gerekir.

Polonya D Tipi Vize Fotoğraf Özellikleri

Fotoğrafın 3,5 x 4,5 cm ölçülerinde, son 6 ay içinde çekilmiş, arka fonu beyaz, keskinlik ayarının iyi yapılmış olması, başın en üst noktasından omuz üstüne kadar gözleri ve yüzü net göstermesi, yüzün fotoğrafın %70 – 80’nini kaplaması gerekir. Fotoğrafta kişinin gözlüksüz olması, gözleri açık ve tam karşıya bakması, saçların yüzü kapatmaması, kaşların tamamen görünür olması, yüz ifadesinin doğal ve ağızın kapalı olması gerekir.

Fotoğraf çektiren kişi başörtülü olamaz, dini topluluğa mensup kişilerin örtündüğü başörtüsü topluluğa mensubiyeti gösterir belgenin (örn: nüfus cüzdanına düşülen şerh) ibrazı akabinde istisna tutulmaktadır. Bu gibi durumlarda yüzün oval şeklinin kulaklardan itibaren açık olması gerekir.
Kişinin gözlük takması durumunda fotoğrafın aşağıdaki kriterleri taşıması gerekir: camların karartılmamış olması, çerçevenin gözün hiçbir bölümünü kapatmaması, cam üzerinde ışık yansıması olmaması. Kontakt lensler doğal göz renginde ve fotoğrafı çekilen kişinin gözlerinin doğal şeklini bozmaması şartıyla kalabilir.
Fotoğrafın arka yüzünün kurşun kalemle dikkatlice ve okunaklı (fotoğrafa zarar vermeyecek şekilde) imzalanmış olması gerekir. (adı, soyadı ve doğum tarihi)
5 yaşını doldurmamış çocuklar yukarıdaki uygulamadan muaf tutulabilirler.

Polonya D Tipi Vize Sigorta Bilgileri

€ 30.000 teminatlı sağlık sigortası (asıl ve fotokopi). “Erasmus+”, “Öğrenim, kurs, bilimsel çalışma”, “Gönüllü hizmeti” vizesi başvurularında sigorta poliçesinin planlanan kalış süresinin tamamını kapsaması gerekir. “Çalışma” vizesi başvurusu durumunda poliçenin kalış süresinin en az ilk ayını kapsaması gerekir. 

Polonya D Tipi Vize Ek bilgiler

Polonya D Tipi Vize başvuru formu

Formun Latin harfleri ile doldurulmuş ve 37 ile 38. maddelerin imzalanmış olması gerekir. Reşit olmayan çocuğun imzalı form ile başvurusunu her iki velisi veya vasi yapar. 

b) Vize harcı 

c) Sağlık sigortası

€ 30.000 teminatlı sağlık sigortası (asıl ve fotokopi). “Erasmus+”, “Öğrenim, kurs, bilimsel çalışma”, “Gönüllü hizmeti” vizesi başvurularında sigorta poliçesinin planlanan kalış süresinin tamamını kapsaması gerekir. “Çalışma” vizesi başvurusu durumunda poliçenin kalış süresinin en az ilk ayını kapsaması gerekir. 

 d) Reşit olmayanlar

Reşit olmayan kişinin (18 yaşına kadar) tek başına veya ebeveynlerden biri ile seyahat etmesi halinde diğer ebeveynin veya vasinin muvafakati aranır (asıl ve fotokopi). Muvafakatin alınamaması durumunda, neden alınamadığını açıklayan yazı (ebeveynin yalnız yaşadığına dair yazı veya diğer belgeler), reşit olmayanın tek başına seyahat etmesi durumunda ebeveynlerden veya vasiden yurtdışına çıkabileceğine ilişkin noter onaylı muvafakat ibraz edilmesi zorunludur. Vize başvurusunu veli veya vasi imzalar. Imzanın ekli pasaport fotokopisindekiyle aynı olması gerekir.

Başvuru belgeleri arasında ebeveynlere veya vasiye ait (seyahat belgesi) pasaportun kişisel bilgileri içeren fotoğraflı sayfasının fotokopisi de yer almalıdır, ayrıca ebeveyn veya vasinin Schengen veya ulusal vizeye sahip olması halinde bunların fotokopisi.

Reşit olmayanların, sponsorluk yazısı ile birlikte ebeveynin mali kaynaklara sahip olduğunu teyit eder belge ibraz etmeleri gerekir. 

e) Polonya’ya gidiş ve burada planlanan kalış amacını teyit eder belgeler.

f) Kalış için gerekli mali kaynaklara sahip olunduğunu teyit eder bilgiler.

Tamamlayıcı Belgeler

Başvuru sırasında, aşağıdaki ulusal vize başvuru formlarında aranan kriterlere uygun belge ibrazı zorunludur:

1. Erasmus+

2. Çalışma

3. Öğrenim, kurs, bilimsel çalışma

4. Gönüllü hizmeti

Not: Formlara yukarıda mavi renk ile yazılmış metne tıklayarak Polonya Konsolosluk belgelerine ulaşabilirsiniz.

Yazı Kaynak: https://ankara.msz.gov.pl/tr/konsolosluk_bilgileri/vize_isleri/ulusal_bilgi/

Etiketler:
gezengenc

Turizmciden çok turist! Content Editor, yemek aşığı!

  • 1

3 Yorumlar

  1. Kemal 29 Ekim 2018

    Vize alımı öncesi faydalı oldu, teşekkürler!

    Cevapla
  2. xxsezen 13 Aralık 2018

    Vize başvuru formunu nerden çıkartıcaz

    Cevapla
    1. gezengenc 26 Aralık 2018

      Konsolosluğun sitesinde başvuru bölümünü direkt olarak bilgisayardan doldurabilir ve çıktısını alabilirsiniz.

      Cevapla

Yorum Yap

Your email address will not be published. Required fields are marked *